In Emmen zetten we volop in op zonne-energie. Zowel grootschalig als kleinschalig. Met de structuurvisie Zonneakkers willen wij grootschalige zonneparken mogelijk maken. In de visie staat waar en onder welke voorwaarden iemand binnen de gemeente zonneakkers mag aanleggen. Door dit vast te leggen, kunnen we initiatieven gemakkelijker en sneller toetsen, waardoor een vergunning sneller verleend kan worden.
Landgoed Scholtenszathe
Op het dak van landgoed Scholtenszathe liggen maar liefst 4600 zonnepanelen. Samen goed voor een productie van 1300 mega wattuur per jaar. In 2013 zijn alle asbestdaken van het akkerbouwbedrijf gesaneerd. Het dakoppervlak dat vrijkwam is gebruikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Frans Nevels, directeur Scholtenszathe: “Het is goed om je eigen energie te produceren. Scholtenszathe is een modern bedrijf en we willen meerwaarde creëren voor mens, natuur en onderneming.”
De Zonnige Start
Landgoed Scholtenszathe (Klazienaveen-Noord) stelt het dak van één van haar schuren beschikbaar voor een project van energiecoöperatie De Zonnige Start. De coöperatie maakt zonnestroom beschikbaar maken voor zoveel mogelijk huishoudens uit de omgeving. Ook voor mensen met een kleine portemonnee. Kijk voor meer informatie op de website van Lokaal opgewekt Emmen of op de website van de energiecoöperatie de Zonnige Start.
Lange Runde
Zonnepark Lange Runde in Barger-Compascuum is 17 hectare groot. De 118.200 panelen wekken stroom op voor ongeveer 4.000 huishoudens. De locatie van het zonnepark is het terrein tussen Verlengde Oosterdiep Westzijde en de straat Lange Runde. Het park is in februari 2018 geopend en is gebouwd door het Noorse bedrijf Statkraft.
Oranjepoort
Tussen industrieterrein Bargermeer-Zuid en Bedrijvenpark A37 ligt het zonnepark Oranjepoort. De zonneakker heeft een grootte van 37 hectare, dit zijn ongeveer 74 voetbalvelden. De zonneakker bestaat uit ruim 88.000 panelen en heeft een vermogen van ongeveer 28 MWp. Het park kan jaarlijks bijna 8.500 huishoudens van duurzame stroom voorzien.
Een deel van het park is beschikbaar voor inwoners van Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht. Huishoudens zijn lid van de energiecoöperatie en nemen daardoor goedkoper stroom af. Kijk voor meer informatie op de website van Lokaal Opgewekt Emmen of op de website van energiecoöperatie Nieuw-Oranjepoort.
Het lokale bedrijfsleven wordt betrokken bij het park. Een gebied met een oppervlakte van bijna 1 hectare wordt vrij gemaakt voor een zogenaamd Fieldlab. Hier komen proefopstellingen van onder andere zonnepanelen, opslagtechnieken en nieuwe materiaalvormen, zoals bio-composiet. Dit is belangrijk voor onderzoek. Naast het bedrijfsleven ligt hier ook een rol voor het onderwijs.
Documenten
> Structuurvisie zonneakkers
> Beleidsnotitie Maatschappelijk draagvlak zonneakkers bij dorpen en wijken