Warmtescan Emmermeer

De gemeente Emmen heeft woningeigenaren in Emmermeer met een woning gebouwd voor 2000 een gratis warmtescan aangeboden. Bijna alle woningeigenaren hebben meegedaan! In april zijn de warmtebeelden en rapporten verzonden naar de inwoners.

Uitkomsten
Maar liefst 824 woningen in Emmermeer is een warmtescan uitgevoerd. De resultaten:

  • Bij 91% van de woningen is een warmtelek geconstateerd.
  • Bij ongeveer 68% van de woningen zijn er bespaarkansen door beter te isoleren.
  • Bij circa 51% van de woningen zijn bespaarkansen door de beglazing beter te isoleren.
  • Bij circa 35% van de woningen zijn bespaarkansen door de gevel beter te isoleren.
  • Bij circa 14% van de woningen zijn bespaarkansen door het dak beter te isoleren.

Een kort isolatieadvies 
Met behulp van de foto is er een advies opgesteld. Dit advies vind je terug in de rapportage. Door warmteverlies tegen te gaan, kun je mogelijk geld besparen op de energierekening en bovendien meer wooncomfort ervaren.

Gratis advies van een energiecoach
Wil je meer informatie over het energierapport of de mogelijkheden bespreken voor het isoleren van jouw woning? Je kunt een gratis gesprek inplannen met een vrijwillige energiecoach. Samen bekijk je welke kleine en grote maatregelen je kunt treffen, afgestemd op jouw woonsituatie en energieverbruik.

Aanvullende informatie en subsidies
Tot het einde van dit jaar krijg je tijdelijk meer subsidie als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt. Kijk voor meer informatie en aanvragen van de subsidie op de website van RVO.

Waarom doet de gemeente dit?
De energieprijzen zijn enorm gestegen. De gemeente wil inwoners ondersteunen met behulp van gratis warmtescans.

Wat heb ik hier aan?
Veel warmte uit woningen gaat onnodig verloren via ramen, daken en gevels. Door beter te isoleren en warmteverlies tegen te gaan bespaar je geld en verhoog je jouw wooncomfort. Een warmtescan laat duidelijk zien waar de warmtelekken van een woning zitten en wat het oplevert als je je woning beter isoleert. 

Wat is er precies gebeurd?
Tijdens een koude dag of nacht in januari 2022 is een aantal woningen in Emmermeer vanaf de straat gescand door het gespecialiseerde Heatpulse team. De warmtescan wordt van de buitenkant van de voorgevel gemaakt. De warmtescan wordt verwerkt tot een isolatie-adviesrapport. Omdat de scan wordt gemaakt tijdens erg lage temperaturen is extra stoken of thuisblijven niet nodig. 

Wat is een warmtescan?
Een warmtefoto of warmtescan is een foto gemaakt met een thermografische camera. Een warmtescan laat zien waar warmtelekken zitten.

Een thermografische camera vangt straling op van het gefotografeerde object (bijv. een woning) én de omgeving er omheen. Deze straling is afhankelijk van de temperatuur en met het menselijk oog niet te zien. De straling uit zich op het beeld in kleuren. Over het algemeen geldt: hoe roder, hoe warmer.