Verkiezing duurzaamste huis van Drenthe

Gepubliceerd op woensdag 22 augustus, 2018

Dit jaar vindt de verkiezing van het duurzaamste huis van Nederland plaats. Trotse huiseigenaren van een duurzame woning kunnen zich tot en met 30 september 2018 aanmelden bij de Nationale Duurzame Huizen Route. Een deskundige jury beoordeelt de woningen op o.a. energiezuinigheid, duurzaam materiaalgebruik en klimaatbestendigheid.

In verschillende categoriën zijn prijzen te winnen. Naast de juryprijzen maken deelnemers uit Drenthe kans op de publieksprijs. Inwoners kunnen stemmen op het duurzaamste huis van de provincie. De provinciewinnaars gaan door naar de landelijke publieksprijs. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats in november.

Zet je huis in de schijnwerpers
Veel mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woning en in het bijzonder is er veel aandacht voor energiebesparing en aardgasvrij wonen. De Nationale Duurzame Huizen Route ziet een toename in mooie duurzame voorbeelden. Op het ervaringsplatform wisselen huiseigenaren tips en ideeën uit op het gebied van duurzaam bouwen en wonen. “De verkiezing biedt huiseigenaren een kans om hun voorbeeld in de schijnwerpers te zetten,” aldus Eva Petra Simon, organisator van de Duurzame Huizen Route. “Ook als je nog niet ‘klaar’ bent met verbouwen, mag je meedoen.”

Deel je verhaal
Het verhaal van de bewoners speelt een belangrijke rol bij de beoordeling. Duurzame koplopers krijgen een podium om hun waardevolle verhalen te delen. De juryprijzen zijn ingedeeld in vier categorieën gebaseerd op bouwperiode en type woning. De jury staat voor een grote uitdaging om de goede voorbeelden met elkaar te vergelijken. De jury wordt gevormd door Ad Straub (Universitair Hoofddocent Bouwkunde TU Delft), Leen van Dijke (voorzitter Stroomversnelling en Strategic Committee Nationaal Energie Bespaarfonds), Jan Tjemme van Wieringen (onderzoeker bij MilieuCentraal) en Fenneken Anneveld-van Wesel (architect en monumentenspecialist). Het vijfde jurylid wordt in september bekendgemaakt.

Feestelijke uitreiking
Huiseigenaren kunnen hun woning aanmelden op www.duurzamehuizenroute.nl/verkiezing. Op vrijdag 23 november is de bekendmaking en prijsuitreiking van de landelijke publieks- en juryprijzen voor de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Nederland’.