De Blowerdoortest

12-02-2024
295 keer bekeken

De mannen van het eerste uur van het blowerdoortest-team zijn Geert Meursing en Henk Vredeveld. Zij doen deze test samen met een aantal andere energiecoaches bij bewoners thuis. Met behulp van de test sporen zij de naden en de kieren van een woning op.

De Blowerdoortest
Bij de blowerdoortest wordt gebruik gemaakt van een frame, waar een luchtdicht doek in gehangen wordt. In dat doek zit een groot gat waar een ventilator in past. Daarnaast hangt er ook een kastje aan het frame dat in verbinding staat met een computer die de ventilator op de ingestelde druk houdt.

Als aan alle voorwaarden is voldaan om een test goed en accuraat uit te voeren, kan de test beginnen. Dat gebeurt in het kort als volgt; bij voorkeur wordt het frame in een achterdeur geplaatst. Alle binnendeuren moeten open staan en alle ventilatieopeningen worden dichtgeplakt. Ook die van badkamer, toilet en keuken.

Met de ventilator wordt de woning vervolgens op een ONDERdruk van 50 Pascal gebracht. Dit zorgt ervoor dat er door de aanwezige naden en kieren lucht van buiten naar binnen wordt getrokken. Met de bewoners maken Henk en Geert vervolgens een rondje door het huis om de naden en kieren op te sporen. Vaak zijn die al te voelen door de lucht die binnenkomt. Daarnaast gebruiken ze een warmtecamera die de temperatuurverschillen, tussen de lucht binnen en de van buiten komende lucht, kan zien en fotograferen.

Wanneer ze alle naden en kieren hebben gevonden, draaien ze de ventilator om en wordt een OVERdruk in de woning gecreëerd. Daardoor wordt lucht UIT de woning geblazen. Eén coach gaat met de rookgenerator in de woning langs de gevonden lekken. De andere coach gaat met de bewoners naar buiten om te zien waar de (kunstmatige) rook door de lekken naar buiten komt.

Ze hebben eens meegemaakt dat dat een behoorlijke paniek veroorzaakte bij de buren van één van de testwoningen: ze was van plan de brandweer te bellen omdat ze dacht dat het huis van de buren in brand stond.

Met de warmtebeeldcamera worden kieren en naden opgespoord

Na de test
Als de test, die ongeveer drie uur duurt, is uitgevoerd, gaan Geert en Henk de resultaten verwerken en komt er een uitgebreid rapport voor de bewoner. Niet alleen de resultaten worden in het rapport verwerkt, maar er komen ook tips en aanbevelingen en hun visie om de lekken te repareren. En dat kan vaak op hele simpele manieren.

Het gebeurt regelmatig dat bewoners, soms zelfs een jaar na het uitvoeren van een test, een e-mail aan het blowerdoorteam sturen om te vertellen dat de maatregelen zoals zijn besproken met succes zijn uitgevoerd en op het gas en stroomverbruik is bespaard: het voelt in huis een stuk aangenamer. Eén bewoner meldde dat ze, dankzij de aanbevelingen, ruim 1.000 m3 aan gas heeft bespaard.

Geert Meursing en Henk Vredeveld
De mannen van het eerste uur van het blowerdoortest-team bestaat uit de heren Geert Meursing en Henk Vredeveld. Zij worden bijgestaan door andere energiecoaches van “Emmen geeft Energie”. Geert en Henk willen hierbij ook zeker Anneke Loonstra noemen omdat ook zij zelfstandig met andere energiecoaches de testen doet.

Ze begonnen als energiecoaches en hebben daarvoor een opleiding gevolgd, net als de andere energiecoaches. Vanwege hun technische achtergrond hebben Geert en Henk zich daarna toegelegd op het uitvoeren van de blowerdoortest. Ze zijn te rade gegaan bij Lars Boelen: onafhankelijk specialist in de verduurzamingsaanpak van energie die ook de gemeente Emmen hierin adviseert. Lars is de auteur van het Paris Proof plan en geeft adviezen om energie te besparen en het maken van een plan voor bewoners om woningen te verduurzamen in de transitie dat woningen uiterlijk 2050 van het aardgas moeten zijn afgesloten. De rapportage van de blowerdoortest wordt door Geert en Henk gezien als eerste stap in de verduurzaming en houden daar in hun rapportage rekening mee.

Ze zijn een aantal keren meegegaan met het uitvoeren van de blowerdoortest. Ze hebben zich daarna samen verdiept in de test; uitgevogeld hoe het computersysteem daarvoor werkt en zijn uiteindelijk zelf op pad gegaan.

We vinden soms grote lekken
Henk en Geert komen bijzondere zaken tegen: tijdens een test bleek dat er ergens een groot lek was. Niemand snapte daar iets van. De bewoners hadden nog niet zo lang geleden het huis betrokken. Bij de verhuizing werd een grote koelkast op de zolder geplaatst door mensen die hielpen met de verhuizing. Wat deze mensen niet wisten én niet op gelet hadden was het feit dat de vorige bewoners een wasdroger op zolder hadden mét een gat voor de slang. Ze plaatsten de koelkast voor het gat. Het blowerdoor-team ontdekte het gat en zo was de oplossing voor het probleem gauw gefikst.

En ze leren veel van alle huizen waar ze tot nu toe zijn geweest met de blowerdoortest. Er is bijna geen huis hetzelfde.

Hoe kan ik een blowerdoortest aanvragen?
Het uitvoeren van een blowerdoortest is gratis. Je kunt een aanvraag indienen door het formulier in te vullen en daarbij vermelden in de opmerkingen dat je graag een blowerdoortest wilt. 

Ook collega energiecoaches roepen de hulp van Geert en Henk in nadat ze bij bewoners op bezoek geweest zijn. En mond-op-mondreclame doet de rest.

Mensen moeten rekening houden dat de heren ruim drie uur in hun huis aanwezig zijn: opbouwen, controleren, met de warmtecamera op zoek gaan en vervolgens uitvoeren van de blowerdoortest, de rooktest en de boel weer afbreken. Dan volgt nog eens drie tot vier uur voor het uitwerken van een rapportage met aanbevelingen.

Twee keer in de week proberen Geert en Henk op pad te gaan met de blowerdoortest.

Op dit moment is er een wachtlijst, maar nieuwe aanvragen kunnen natuurlijk gedaan worden. Je sluit dan wel achteraan in de rij.

Afbeeldingen

Is het fixteam al bij jou thuis geweest?

Over ons

Huisregels
Neem contact op via de mail of telefonisch via 14 0591. 

Emmen geeft Energie is een initiatief van de gemeente Emmen

Raadhuisplein 1, Emmen
14 0591

Volg ons op

  

 

 

 

Cookie-instellingen