Emmen voorloper voorlichting over energiebesparing

08-12-2023
367 keer bekeken

Drie energiecoaches, die regelmatig voorlichting, informatie én educatie geven laten zich jubelend uit over het beleid dat gemeente Emmen voert ten aanzien van energiebesparing. Zij worden op alle mogelijke manieren in staat gesteld hun werk te doen. Zij zijn daarmee het lichtend voorbeeld voor energiecoaches in andere gemeenten van Drenthe.

Werkzaamheden van een energiecoach

Jan Dijkgraaf, Patty Hoogenberg en Hennie Bijl zijn drie van de in totaal 70 opgeleide energiecoaches die gemeente Emmen rijk is. En die aangestuurd en ondersteund worden door het team “Emmen geeft Energie”: erg bevlogen ambtenaren. Zij vertellen graag over de manier waarop gemeente Emmen hen in staat stelt hun werk te doen.

Energiecoaches zijn vrijwilligers die gratis tips en tricks delen met inwoners die willen besparen op energie. Het zijn vaak eenvoudige manieren om anders om te gaan met energie. Bovendien hebben de besparingen ook nog eens een gunstige invloed op de portemonnee.

Jan Dijkgraaf

Jan Dijkgraaf behoort tot de tweede lichting opgeleide energiecoaches. Hij haalde zijn diploma eind 2021. Hij zegt dat hij een stevige basis meekreeg om zijn vrijwilligerswerk goed te kunnen doen: een korte opleiding; een diploma; herkenbare kleding en genoeg materiaal om de bewoners te laten zien wat de mogelijkheden zijn.

Gemeente Emmen zorgt daarnaast voor deskundigheidsbevordering; de energiecoaches gaan regelmatig op stap om presentaties te geven over hun werk bij andere gemeenten. De energiecoaches zijn aanwezig op evenementen als Humanitas, Voedselbank en Vluchtelingenwerk.

Mooie momenten

Jan vertelt over de voldoening die hij ondervindt bij het uitvoeren van zijn werk. Bewoners waar hij op bezoek komt en die hij uitgebreid voorziet van mogelijkheden om op energie te besparen, bellen hem na verloop van tijd op en zijn hem erg dankbaar.

Net als alle energiecoaches laat Jan de Energiewijzer achter. Een flyer waar heel veel tips op staan die met een minimale aanschaf, maximaal effect hebben.

Wat ook mooi is aan het werk als energiecoach is het feit dat ze serieus genomen worden. Ontdekken ze schijnende gevallen zoal achterstallig onderhoud, dan kan via ambtenaren, de desbetreffende corporatie aangesproken worden.

Jan bracht onlangs een bezoek bij een aanvrager. Tijdens dat bezoek was er een tiener aanwezig. Toen de ouders een opmerking maakten over het douchegedrag van hun tiener, maakte Jan een afspraak. Hij zou over twee weken terugkomen en vragen hoe de tiener het ervaren had als deze twee weken lang maar 5 minuten zou douchen.

Na twee weken was het commentaar: “Eigenlijk heb ik niets gemist door kort te douchen.”  Lijkt mij een win-win situatie.

Bezoek van een energiecoach

Energiecoaches komen gratis op huisbezoek en geven uitgebreid inlichting en waardevolle tips over energiebesparing.

Ook een energiecoach aanvragen? Dat kan: www.emmengeeftenergie.nl.

Afbeeldingen

Is het fixteam al bij jou thuis geweest?

Over ons

Huisregels
Neem contact op via de mail of telefonisch via 14 0591. 

Emmen geeft Energie is een initiatief van de gemeente Emmen

Raadhuisplein 1, Emmen
14 0591

Volg ons op

  

 

 

 

Cookie-instellingen