Verduurzamen van je woning doe je in stapjes

Gepubliceerd op woensdag 02 mei, 2018

“De laatste maatregel die is doorgevoerd is de plaatsing van HR++ glas.” Peter Vermaas is in 1993 samen met zijn vrouw Harriët verhuisd van Veenoord naar Nieuw-Amsterdam. Ze kozen bewust voor een woning met het dak en de tuin op het zuiden om optimaal van de zon te kunnen genieten. Peter is ooit begonnen met de bouw van een eigen windmolen, inmiddels is zijn huis van het gas af. “Uiteindelijk hadden we nog een gasverbruik van 41 m3 en daar wilden we echt vanaf.”

Peter heeft heel veel maatregelen doorgevoerd in zijn woning. Denk aan zonnepanelen, heatpipes, isolatie, zonneboiler, Tesla powerwall en een warmtepomp. Zelfs zijn eigen auto, een Prius, heeft hij eigenhandig omgebouwd tot een elektrische auto. “Een man uit Amerika heeft het bedacht. De accu van de auto was te klein, maar technisch is hij in staat om elektrisch te rijden. Ik ben samen met iemand uit Den Haag de enige die zijn auto heeft omgebouwd.”

Verduurzamen van je woning gaat in stapjes
“Je hoort de berichten wel, we moeten van het gas af. En dat klinkt wel mooi, maar voor bestaande woningen is het wel een gigantische uitdaging. We zijn nu drie jaar gasloos. Ik kom vanuit de elektronica. Ik ben technisch onderlegd en dat scheelt heel veel. Anders kwam ik ook niet zo ver. En het gaat in stapjes. Je kunt niet alles in één keer aanpakken. Je woning isoleren is het belangrijkste. En je zult het merken in het comfort. De warmtevraag wordt steeds minder. Daarna kun je denken aan opwekken van elektriciteit. De wind waait en de zon schijnt, we hebben altijd gratis energie beschikbaar. Het is zonde wanneer we daar  niets mee doen. We kunnen dit opvangen en gebruiken in het dagelijks leven.”

Heatpipes op het dak
In december heeft Peter heatpipes geplaatst op het dak. Hier is hij erg tevreden over. Er zit een vacuüm omheen, waardoor de warmte niet meer weggaat. “Tijdens mijn wintersportvakantie checkte ik op een app hoe het er in huis voorstond. Het bleek dat de warmtepomp niet was aangegaan. Eerst dacht ik dat hij stuk was gegaan, maar de heatpipes waren al in staat om de basiswarmte te leveren. En dat met een koude gure oostenwind bij een temperatuur van -9. Wat een mooi product!”


Via de app heeft Peter inzicht in zijn installaties.

Andere huiseigenaren helpen
Naast een vierdaagse werkweek is Peter één dag per week actief met het verduurzamen van zijn eigen huis en het geven van advies aan andere huiseigenaren. Het is een uitgeschoten hobby geworden. Peter wil graag andere woningeigenaren helpen en zijn kennis delen. Hij heeft een infrarood camera gekocht. “Je kunt hiermee heel mooi de gaten en koudebruggen ontdekken. Ook kapotte zonnepanelen zijn te zien met de warmtecamera.”

Energiebeurs
Samen met mijn vader ga ik nu eens per jaar naar de energiebeurs in Den Bosch. Daar doe ik inspiratie op. Wanneer je zelf je woning wilt verduurzamen, kan ik je aanraden hier ook naar toe te gaan.”

Nationale Huizenroute
Laat u informeren door een ervaringsdeskundige. De woning van Peter en Harriët is te bezoeken tijdens de Nationale Duurzame huizenroute. Meer informatie is te vinden via de website.