Start bouw zonnepark – eerste stap naar groene energiehub GZI Next

Gepubliceerd op dinsdag 02 juni, 2020

Energiebedrijven, overheden en kennisinstellingen werken in Drenthe gezamenlijk aan de energiemix van de toekomst. Het is de complexe puzzel van de energietransitie die de komende jaren wordt gelegd op het terrein van de voormalige gaszuiveringsinstallatie (GZI) in Emmen. Hoe ontwikkelt energiehub ‘GZI Next’ zich? Een gesprek met een aantal van de betrokken partners.

Allereerst Guido Rink, wethouder verduurzaming in Emmen. Aan de rand van zijn gemeente wordt de komende jaren flink wat werk verzet om de locatie van de voormalige gaszuiveringsinstallatie van NAM om te vormen tot een heuse energiehub, met een mix aan energie uit zon, waterstof en groen gas. “Het gebied speelde in het verleden al een grote rol in de energievoorziening voor de regio. We vinden het belangrijk dat we dat ook in de toekomst blijven doen, met nieuwe energie.”

Meedoen in de energietransitie
De gemeente Emmen staat pal achter het plan om het gebied te ontwikkelen. Niet alleen vanuit een ideëel duurzaamheidsperspectief, maar juist ook omdat het kansen biedt. “Zo zien wij groene waterstof als energiedrager voor de toekomst,” vertelt wethouder Rink. Niet voor niets is de gemeente onderdeel van Hydrogen Valley, een Europees project dat de ontwikkeling van groene waterstof stimuleert. Verder zorgt GZI Next ervoor dat kennis en werkgelegenheid in de regio behouden blijft. “Bovendien zet het de gemeente positief op de kaart,” merkt de wethouder op. “Ik word veel benaderd om te vertellen over het project. Bedrijven raken geïnteresseerd om zich hier te vestigen. GZI Next laat zien dat we meedoen in de energietransitie.”

Mijlpaal: start bouw van het zonnepark
In de afgelopen periode is het gebied klaargemaakt voor haar nieuwe functie. Het begin van de bouw van een zonnepark is een van de eerste zichtbare ontwikkelingen op het terrein. In totaal komen er 28.500 zonnepanelen met een vermogen van 12 megawatt. De verwachting is dat het zonnepark eind 2020 gereed is en een hoeveelheid elektriciteit kan leveren die gelijk staat aan het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van ongeveer 4.000 Nederlandse huishoudens.

Voortbouwen op bestaande fundamenten
Shell Nederland is een van de bedrijven die meewerkt aan de bouw van het zonnepark in GZI Next. President-directeur van Shell Nederland Marjan van Loon benadrukt vooral het belang van samenwerking in het project GZI Next, maar ook voor de energietransitie in het algemeen. “De energietransitie kan alleen succesvol worden als we samen de schouders eronder zetten en voortbouwen op de sterke fundamenten die Nederland al heeft. In Emmen vinden we alles: kundige en welwillende partners, de infrastructuur en een rijke kennis op het gebied van energievoorziening. Samen zullen we moeten innoveren om alle beschikbare kennis en kunde die nodig is bij elkaar te brengen. Zo kan de regio een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland.”

Zon, waterstof en groen gas
Naast zonne-energie gaat de energiehub in Emmen ook groen gas en energie uit waterstof leveren. GZI Next brengt daarom een verscheidenheid aan partijen samen naast de gemeente Emmen en Shell. Ook Gasunie, de provincie Drenthe, de New Energy Coalition, EBN, Emmtec en NAM zijn nu betrokken bij de energiehub.