Half maart 2018 is er gestart met de nieuwbouw van zwembad Aquarena. Na ruim 34 jaar dienst te hebben gedaan is het tijd voor een nieuw zwembad op een nieuwe locatie. Het huidige zwembad voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd.

Verouderd
Het huidige zwembad heeft een hoog energieverbruik en het is lastig om het binnenklimaat goed te beheersen. Tijdens warme zomerdagen wordt het snel te warm. Daarnaast zijn de attracties inmiddels verouderd. Op de nieuwe plek bij het voetbalstadion verrijst straks een energiezuinig modern zwembad, klaar voor de volgende 34 jaar. Voorzien van de nieuwste snufjes en 3 verschillende baden: een recreatiebad, een doelgroepenbad en een wedstrijdbad. Bijzonder zijn een klimwand in het doelgroepenbad en een interactieve glijbaan waar je tijdens het glijden je snelheid kunt zien.

Energiezuinig
Naast moderne voorzieningen maakt het nieuwe zwembad ook een stap op het gebied van energieverbruik. Om zo energiezuinig mogelijk te zijn worden de nodige maatregelen uitgevoerd. Zo worden de fundering, het dak en spouwmuren extra geïsoleerd om warmte binnen en kou buiten te houden. Daarnaast wordt er energie opgewekt met zonnepanelen op het dak. Met ruimteafhankelijke klimaatbeheersing is straks een temperatuur per ruimte in te stellen. Ook kunnen de pompen van de zwembaden ‘s nachts op een lagere frequentie draaien, waardoor er minder energie verbruikt wordt. Met ledverlichting op bewegingsmelders wordt het onnodig verlichten van ruimtes tegengegaan.

Ook aan waterbesparing wordt gedacht. Zo wordt het water van de douches hergebruikt als spoelwater voor de toiletten. Daarnaast wordt het gebruikte chloor in het zwembadwater zelf gemaakt. Dit is beter voor de gezondheid, voor het milieu én het bespaart op transportkosten.

Mogelijk gebruik restwarmte
Op dit moment wordt onderzocht of de restwarmte van Emmtec gebruikt kan worden voor de opwarming van het zwembad. Zo komt Emmen steeds een stap dichterbij een energieneutrale gemeente.

Terug naar overzicht

Inschrijven nieuwsbrief