Meld je school aan en ga mee op missie met Zoë en Finn

Gepubliceerd op vrijdag 04 februari, 2022

De burgemeester van Emmen roept de hulp in van basisschoolleerlingen om aan de slag te gaan met energie in hun eigen huis!

In de klas:
Het spel start in de klas. Een of twee leden van het E-team komen op bezoek. Dit zijn vrijwillige energiecoaches van de gemeente Emmen die graag hun missie ‘energie besparen’ met de leerlingen delen. In de klas doen ze een paar korte ‘opwarmertjes’. Wat is energie? Wat zijn energiebronnen? Wat gebruiken jullie zelf? 

Aansluitend krijgen de leerlingen uitleg over de missies die ze thuis gaan uitvoeren en het gebruik van het koffertje dat ieder kind krijgt.

Thuis:
Het spel dat de leerlingen thuis gaan spelen bestaat uit acht missies. Deze missies zijn opdrachten die de leerlingen een voor een doen of beantwoorden. De missies vinden ze in het spel dat ze online spelen. Hiervoor krijgen ze een link en inlogcode.

De missies zijn speels, leerzaam en interactief; handen uit de mouwen en aan de slag! 

Voor het uitvoeren van de opdrachten hebben de leerlingen spullen uit hun koffertje nodig zoals bijvoorbeeld een solar lampje (hoe werkt zonne-energie?) en een zandloper (waterbesparing: kun je binnen 5 minuten douchen?). De antwoorden of bevindingen worden geregistreerd in een online omgeving. Achter de schermen kan de leerkracht de vorderingen per leerlingen bekijken. 

Vooraf:
De leerkracht ontvangt informatie over het spel via mail en wordt voorafgaand aan het bezoek gebeld door de energiecoach. Deze zal de grote lijnen van het spel doornemen, aangeven wat er in de klas nodig is (digibord en internet) en vragen beantwoorden. Ook de duur van de missies en het bepalen van de deadline komt aan de orde.

Acties leerkracht:
Digibord klaarzetten (linkjes en presentatie). Afstemmen hoeveel tijd de leerlingen krijgen om het spel te spelen en hoeveel tijd er in de klas beschikbaar is. Voortgang in de gaten houden gedurende de uitvoering thuis. Na afloop het spel evalueren in de klas. Waar nodig is de energiecoach beschikbaar om vragen te beantwoorden.

Voorproefje?
Bekijk hier de intro die de leerlingen te zien krijgen tijdens de start van het spel:

In totaal gaan 1500 kinderen in de gemeente Emmen op missie. Basisscholen in de gemeente Emmen kunnen meedoen met 1 klas (groep 7 of 8). 

Gaan jullie ook mee op missie?
Schrijf je in door een mail te sturen naar odiel@4greensupport.nl. Vermeld hierbij de naam van de school, het aantal leerlingen, met welke groep je deelneemt en de contactpersoon.

Landelijke subsidie
Project E is mogelijk gemaakt door een landelijke subsidie, Rijksregeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW).