“Ik kijk telkens op de app. Wat verbruiken we en wat wekken we op.”

Gepubliceerd op vrijdag 04 oktober, 2019

17 panelen liggen er op het dak van het Ramona en Ricardo. Samen met hun twee zoontjes van 9 en 4 jaar wonen ze nu 9 jaar in huis in Klazienaveen. Deze zomer hebben ze de panelen laten plaatsen. Er liggen 5 panelen op het platte dak en 12 op de schuur. Begin juli maakten ze gebruik van de zonnelening van de gemeente Emmen. “1,5 week later was de aanvraag voor de lening al rond en lieten we de panelen op het dak leggen. De lening is erg aantrekkelijk. De rente is laag en je kunt boetevrij aflossen.”

Ramona: “Je kunt altijd besparen op je energierekening. Denk aan het verbruik van de koelkast of vriezer. Ook hebben we een pelletkachel. Vorig jaar had ik me al verdiept in het plaatsen van zonnepanelen. Ik hoorde van de buurvrouw over de zonnelening en daar maken we nu gebruik van.”

Ramona en Ricardo hebben meerdere offertes opgevraagd. “Er zijn veel verschillende aanbieders en ze hebben allemaal andere adviezen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een Emmens bedrijf. Dat voelde beter en vertrouwder.”

Het opwekken van eigen energie is leuk en werkt verslavend. “Ik kijk nu telkens op de app. Wat verbruiken we en wat wekken we op. En waar kunnen we nog meer op besparen.”

Wil je ook zonnepanelen of een zonneboiler laten installeren? De zonnelening 2019 is nog tot 30 november aan te vragen. De gemeente Emmen organiseert op dit moment een grootschalige inkoop zonnepanelen samen met Winst uit je woning. Meer informatie over de collectieve inkoop.