HUBO Erica is al generaties zelfvoorzienend

Gepubliceerd op zaterdag 17 maart, 2018

“Een uit de hand gelopen hobby,” zo noemt Tinus Prins het. Samen met zijn zoon Harold runt hij de HUBO in Erica. “Ze noemen me ook wel eens de energieadviseur.” Een man van mooie verhalen, maar ook zeker met ambitie.

“We zijn er niet mee begonnen hoor. Mijn opa was geboren in 1886 en ligt inmiddels begraven op Erica. Hij had een handicap. Opa had een kort been en een lang been en kon daardoor niet werken in het veen. Houtbewerking dat lukte wel. Eerst grafkisten voor de mensen die omkwamen tijdens de Spaanse griep. Later ook ander materiaal. Met het restafval van de houtbewerking stookte hij de kachel van zijn werkplaats warm.”

Verwarmen op houtafvalsnippers
“Ons winkeltje is inmiddels 100 jaar oud en we verwarmen het nog steeds op het afval van de houtbewerking. In principe is er niks veranderd. We hebben geen gasaansluiting. Alles draait op de houtafvalsnippers. We hebben geïnvesteerd in een grotere kachel, een automaat. Deze steekt zichzelf aan maakt zichzelf schoon.”

We gaan ervanuit dat energie zomaar voor handen is
“Mensen vinden het normaal dat de kachel brandt. In mijn tijd verwarmden we maar één ruimte. Met de komst van gas werd verwarmen goedkoop. Het is toch vreemd dat mensen ervan uitgaan dat energie zomaar voor handen is. En zelfs nu je ziet dat Groningen zakt doen we met elkaar te weinig.”

Op het dak van het bedrijf en op de woning liggen 120 zonnepanelen, mooi op het zuiden. Tinus wil daarnaast de mogelijkheden verkennen voor een klein zonnepark. “We hebben zulke diepe kavels. Het enige wat we ermee doen is grasmaaien. Dat kan toch anders. Laten we de koppen bij elkaar steken en samen een parkje beginnen.”

Zonder brandstof op vakantie
Over een paar weken heeft Tinus zijn nieuwe elektrische auto. Een Nissan Leaf. “Deze zomer ga ik met mijn vrouw op vakantie naar Noorwegen. Het is toch prachtig. Zonder brandstof want opladen doe ik op de boot en bij het hotel. En dat met ons beiden. Het wordt mooi!”

HUBO Erica heeft dit jaar haar 100 jarig jubileum gevierd. Een familiebedrijf in hart en nieren. HUBO Erica staat voor service, vakmanschap en maatwerk. Met een uitgebreide werkplaats levert HUBO maatwerkoplossingen. Kom langs in de winkel of ga naar www.hubo.nl/erica.