‘Het is prachtig dat we mensen zo goed kunnen helpen met hun energierekening.’

Gepubliceerd op vrijdag 10 juni, 2022

In gesprek met energiecoaches Wim en Jan in de pop up in de bibliotheek in Emmen.

Energiecoaches Wim en Jan zijn twee van de 50 opgeleide energiecoaches in Emmen. Ze gaan regelmatig op huisbezoek, maar ook zijn ze te vinden in de pop up in de bibliotheek in Emmen en Klazienaveen. Wim: “Het is belangrijk werk. We zorgen ervoor dat mensen het besef krijgen wat energie doet in een huis. Ik kom bij veel mensen thuis. Je ziet zelf niet wat er allemaal gebeurt en vaak kan je met kleine dingen al veel besparen.”

De energiecoaches doen dankbaar werk en helpen huurders en woningeigenaren om werk te maken van hun energierekening. Met de stijgende energieprijzen komen de energiecoaches steeds meer in actie. Inwoners worden onrustig. Jan: “Ik kan ook meekijken in het afsluiten van een nieuw contract. Het is belangrijk om goede keuzes te maken. Maar ook zien we dat veel mensen hun voorschot naar beneden brengen. Op den duur komt dat op je bordje terug.”

We kunnen mensen echt helpen
Jan plaatste onlangs een energiedisplay bij een huurder van Domesta in haar flatje. “Het was er ontzettend warm. We raakten in gesprek en binnenkort ga ik bij haar langs met een warmtecamera. Ze kan dan zelf aan de slag met het beter maken van haar huis. Dat vind ik genieten. Dan kun je mensen echt helpen.”

Meneer ging om zeven uur al naar bed om te besparen op gas
Wim: ‘Er kwam laatst een man naar de bibliotheek om de energietoeslag van 800 euro aan te vragen. Hij had geen mail, laptop, helemaal niets. Daarna raakten we in gesprek. Meneer had zijn voorschot verlaagd van de energierekening, omdat hij het niet meer kon betalen. Het was een schrijnend verhaal. Om zeven uur ging hij naar bed, zo koud was het in huis. De thermostaat moest wel laag blijven, anders was het verbruik veel te hoog. Achteraf bleek dat de CV niet goed was aangesloten op het condenswater, waardoor er schimmel in huis was en de vloer kapot ging. De gemeente heeft dit opgelost met de verhuurder. Een week later kwam deze meneer weer de pop up in en hij was zo blij! Jullie hebben mij serieus genomen en hij was stikgelukkig. Ja, dat zijn wel geluksmomentjes.’

We maken mensen bewust van de dingen die ze wel kunnen doen
Energiecoaches kunnen mensen met hele kleine dingen op een ander spoor brengen. Waar je vooraf nog helemaal niet over had nagedacht. Jan: “Ik kwam vorige week bij een huurder thuis die vitrage voor de verwarming had hangen. Hang het wat hoger en plaats radiatorfolie achter de verwarming. Daar was nog nooit over nagedacht. Als energiecoach maak ik mensen bewust van het feit wat ze kunnen doen.”

Voor huurders en woningeigenaren
Wim en Jan helpen het liefst huurders met het besparen van energie. “Huurders hebben veel minder mogelijkheden. Er zijn weinig subsidies om iets aan te schaffen. Het is fijn om iets voor deze mensen te kunnen doen. Dat geeft een kick.” Er zijn ook coaches die woningeigenaren verder helpen om aan de slag te gaan met de energierekening.

Kom ook naar de pop up!
‘Mensen zijn tevreden als wij geweest zijn. We komen met suggesties en kleine dingen. Of we helpen met een energiebespaarbox. Geweldig!’

Openingstijden pop up Emmen geeft Energie:
Woensdag 13 tot 15 uur – bibliotheek in Klazienaveen
Vrijdag 10 tot 12 uur – bibliotheek in Emmen

Of maak een afspraak met een energiecoach bij jou thuis via www.emmengeeftenergie.nl.