Het Duurzaamste Huis in Emmen?

Gepubliceerd op woensdag 17 oktober, 2018

Twee woningen uit de gemeente Emmen doen mee aan de verkiezing van het Duurzaamste Huis in de provincie Drenthe. De winnaar van de provincieprijs dingt mee naar de landelijke publieksprijs. Stem ook op een van de twee woningen! Stemmers maken kans op een duurzaam herfstpakket.

Twee onder een kapwoning uit Emmen uit 1991
Stem op deze woning!

Op 29 juni 2017 is de woning van het gas afgesloten. De energierekeningen zijn bedragen met een minnetje ervoor. In totaal liggen er 40 zonnepanelen op de woning. 10 op het zuiden met schaduw, 26 op het oosten en 4 op het westen. Alle panelen zijn aan elkaar gekoppeld en voorzien van een optimizer. Daarnaast ligt er een 24 pijps zonneboiler op het oosten die een 200 liter boilervat verwarmd. Een pelletkachel zorgt in de winter voor aanvulling van het warme water en voor het draaiend houden van de cv installatie.


Vrijstaande woning uit Nieuw-Amsterdam uit 1980
Stem op deze woning!

“De laatste maatregel die is doorgevoerd is de plaatsing van HR++ glas.” Peter Vermaas is in 1993 samen met zijn vrouw Harriët verhuisd van Veenoord naar Nieuw-Amsterdam. Ze kozen bewust voor een woning met het dak en de tuin op het zuiden om optimaal van de zon te kunnen genieten. Peter is ooit begonnen met de bouw van een eigen windmolen, inmiddels is zijn huis van het gas af. “Uiteindelijk hadden we nog een gasverbruik van 41 m3 en daar wilden we echt vanaf.” Lees het verhaal van Peter op onze website.

Zet je huis in de schijnwerpers
Veel mensen zijn bezig met het verduurzamen van hun woning en in het bijzonder is er veel aandacht voor energiebesparing en aardgasvrij wonen. De Nationale Duurzame Huizen Route ziet een toename in mooie duurzame voorbeelden. Op het ervaringsplatform wisselen huiseigenaren tips en ideeën uit op het gebied van duurzaam bouwen en wonen. “De verkiezing biedt huiseigenaren een kans om hun voorbeeld in de schijnwerpers te zetten,” aldus Eva Petra Simon, organisator van de Duurzame Huizen Route.

Feestelijke uitreiking
Op vrijdag 23 november is de bekendmaking en prijsuitreiking van de landelijke publieks- en juryprijzen voor de verkiezing ‘Duurzaamste huis van Nederland’.