Hackathon Circulaire Woonwijk levert verrassende oplossingen

Gepubliceerd op maandag 25 juni, 2018

Hackers van alle leeftijden zijn afgelopen weekend 30 uur aan één stuk bezig geweest om problematiek met betrekking tot energie, water en afval met frisse blik te bekijken en op te lossen.

 

Naar aanleiding van het 2 jarige jubileum van DCTech in Emmen is 23 en 24 juni een zogenaamde Hackathon georganiseerd met als thema: de circulaire woonwijk. Een Hackathon is een uitvinders-wedstrijd waar teams van 4 tot 6 personen aan de slag gaan een opdracht te vervullen. Aan het einde van de wedstrijd moeten de teams hun oplossingen door een vakjury laten beoordelen en kunnen ze een mooie prijs verdienen.

De gemeente Emmen, Waterschap Vechtstromen en woningcorporaties Domesta, Lefier en Woonservice waren met coaches aanwezig om de teams op weg te helpen. De deelnemers kwamen van Friesland tot Brabant en lokaal waren Leerparadijs, Hondsrug College, Drenthe College, Code Gorilla en Toolbox met teams vertegenwoordigd.


Team Kaas-is-Baas (Hondsrug College)

Henk Lukken, manager innovatiehal DC Tech: “Een Hackathon is een ideale manier om scholen, inwoners en bedrijven aan elkaar te koppelen, drempels te verlagen en samenwerking op gang te brengen. Als opleiding willen we midden in de samenleving staan en bedrijven stimuleren op een duurzame manier te innoveren.”

De prijs voor Best Overall winner ging naar team Humanature van het Leerparadijs uit Emmen. Zij heeft een serious game bedacht en kan een hele woonwijk in 3D in beeld te brengen. Inwoners en andere partijen kunnen heel makkelijk betrokken worden bij veranderingen en direct op het scherm zien wat de uitwerking is. Team Toolbox uit Emmen ging met een perslucht-accu en bijbehorende infographics naar huis met de prijs voor Best Design en team Kaas-is-Baas van het Hondsrug College won de prijs voor Best Commercial omdat ze met de afvalbak die jou of je gehele woonwijk beloont voor goed gedrag een vermarktbaar product hebben.


Team Toolbox

Wethouder Bouke Arends in zijn openingsspeech: “We zijn als gemeente Emmen bijzonder geïnteresseerd in oplossingen als deze en we gaan kijken of er mogelijkheden zijn deze in Emmen toe te passen.”