Energieneutraal bouwen zonder leges

Gepubliceerd op donderdag 29 maart, 2018

Binnenkort worden geen leges meer in rekening gebracht voor energieneutraal bouwen. Dat heeft het college van B&W van de gemeente Emmen besloten. Hiermee wordt energieneutraal bouwen aantrekkelijker. De regeling geldt ook voor het plaatsen van zonnepanelen op daken van beschermde stads- en dorpsgezichten.

Monumentale woningen moeten nu nog een omgevingsvergunning aanvragen voor het aanleggen van zonnepanelen en daarmee leges betalen. Een vergunningaanvraag is voor dit type woningen nog wel verplicht.

Meer informatie volgt
De gemeenteraadsleden moeten nog een uitspraak doen over de gewijzigde legesverordening. Dit doen ze waarschijnlijk eind mei. Daarna kan de maatregel in werking treden en vindt u op deze website alle voorwaarden voor legesvrij energieneutraal bouwen.

Wettelijke verplichting
De maatregel van de gemeente Emmen geldt tot 31 december 2019. Hiermee wil de gemeente inwoners, bedrijven en projectontwikkelaars van nieuwbouwwoningen stimuleren om volgens de landelijke BENG-eisen te gaan bouwen. De eisen voor Bijna EnergieNeutrale Gebouwen (BENG) zijn door de Rijksoverheid opgesteld en gelden vanaf 1 januari 2020 voor alle nieuwbouwwoningen.