Energiecoaches Geert en Henk zijn op kierenjacht bij wethouder Pascal Schrik

Gepubliceerd op donderdag 21 juli, 2022

Afgelopen maandagochtend stonden energiecoaches Geert en Henk al vroeg op de stoep bij wethouder Pascal Schrik. Een hete dag, met grote temperatuurverschillen binnen en buiten de woning. Een goed moment voor het uitvoeren van een blowerdoortest. De energiecoaches hebben sinds kort de beschikking over dit apparaat en het laat heel goed zien waar de kieren en naden in een woning zitten. 

De woning is van 2008 en redelijk nieuw en goed geïsoleerd. Toch hebben Geert en Henk ook hier kieren ontdekt. Pascal: “Ik vond de uitkomsten confronterend. Je ziet heel goed wat je eigenlijk al verwachtte en dat wordt bevestigd op de warmtebeeldcamera.” Energiecoach Henk: “Meestal treffen we oudere woningen. Er gaat dan wel 20 tot 30 procent van de warmte verloren via kieren en naden. En vaak is er eenvoudig iets aan te doen. Het is een prachtig apparaat om dit inzichtelijk te maken.”


Met eenvoudig tape is tocht te verhelpen
In de woonkamer zijn de kleine kieren en naden te zien. De tuindeuren sluiten niet optimaal, waardoor er tocht in de winter is. Ook verliest een raampartij warmte, maar dit is minimaal. Het luik naar de kruipruimte blijkt wel echt een groter lek te zijn. Geert: “Er lijkt een fout te zijn gemaakt bij het sluiten van de kruipruimte. Met eenvoudig tape is dit makkelijk te verhelpen. Je ziet duidelijk het verschil.”

De warmtebeeldcamera laat zien dat er lekken naar buiten zijn
Ook op de bovenverdieping voel je tocht op de slaapkamer van de dochter. Er is een nieuw dakkapel geplaatst. Hier zitten zwakke delen in waar de warmte door naar buiten gaat. En ook op de overloop tocht het. Op de zolder laat de warmtebeeldcamera zien dat er lekken naar buiten zijn. 

Hoe werkt een blowerdoortest?

De buitendeur wordt afgedicht en er wordt een ventilator in geplaatst. Openingen die vanuit ventilatie aanwezig zijn worden dicht geplakt met tape. Denk aan de afzuiging in de badkamer en de wasemkap. “Daarna creëren we een onderdruk in de woning. Warme lucht komt via kieren en naden naar binnen. Vervolgens gaan we rond met een warmtebeeldcamera om te kijken waar de naden en kieren van de woning zijn. We gaan dan als het ware op kierenjacht.” 

Woningscan van veelvoorkomende woningen

Een groep energiecoaches gaat aan de slag om verslagen te maken van woningen die veel voorkomen in een wijk of een dorp. Deze worden gepubliceerd op de website van Emmen geeft Energie, zodat ook buurtgenoten aan de slag kunnen met hun eigen woning. Heb jij een woning die veel voorkomt en wil jij graag een blowerdoortest? Stuur een mail naar energie@emmen.nl.