De gemeente Emmen werkt aan een ‘hotspot’ waar mbo-studenten praktijkervaring kunnen opdoen met de techniek rond groene waterstof. De ‘proeftuin’ moet ook toegankelijk zijn voor bedrijven in de regio die er nieuwe technieken met de duurzame energiedrager willen testen.
Zelfstandig ondernemer Jeroen van den Berg ontwikkelt het plan in opdracht van de gemeente. Daarbij werkt hij nauw samen met onder meer het Drenthe College, het samenwerkingsverband van noordelijke roc’s Energy College en Gas 2.0, het project dat bevordert dat er voor de duurzame energiesector voldoende vaklieden beschikbaar zijn.
De gaswinning heeft Emmen altijd veel werkgelegenheid opgeleverd. Nu die wordt afgebouwd, hoopt de gemeente dat duurzame energie nieuwe banen oplevert. ,,Groene waterstof is één van de kansrijke alternatieven”, zegt wethouder Guido Rink (PvdA) van economische zaken.
Emmen ambieert een rol in de noordelijke groene waterstofeconomie. De gemeente wil met het project GZI Next op het terrein van de voormalige gaszuiveringsinstallatie een hub voor duurzame energie ontwikkelen waar groene waterstof en groen gas worden geproduceerd. Die kan mogelijk ook een duurzaam alternatief opleveren voor de ruim 100 miljoen kubieke meter Groningengas die de industrie op het Emmtec-terrein jaarlijks verbruikt.
Rink: ,,Daarom zetten we in op opleidingen om omscholingen voor de duurzame energiesector. Zo bieden we betere kansen voor onze inwoners op een baan in de nieuwe energiesector.”
Dat Van den Berg is gevraagd de ‘hotspot’ op te tuigen, is niet verwonderlijk. Als zakelijk directeur was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van EnTranCe, de energieproeftuin van de Hanzehogeschool in Groningen. Dat verklaart ook de voorlopige naam van de beoogde werkplaats: EmmTranCe.
Alle nieuwe vaardigheden die de waterstoftechniek vereist, moeten er in zijn ogen in praktijk gebracht kunnen worden. ,,Niet alleen voor studenten, maar ook voor bedrijven uit de regio. Als het mkb-bedrijven iets met groene waterstof willen testen, moet dat op EmmTranCe mogelijk zijn.”
De intentie is om voor de aanschaf van de apparatuur subsidie te vragen. De exploitatie moet mogelijk worden gemaakt door de gebruikers: het Drenthe College en het bedrijfsleven. Om met name ondernemers te interesseren, is er dinsdagmiddag een gratis webinar over het initiatief.
‘Relatief onbekend’
Van den Berg: ,,Veel ondernemers zijn nog relatief onbekend met de mogelijkheden van waterstof. Ze horen dat het hen kansen biedt, maar weten niet precies waar ze moeten beginnen. Daarom houden we het webinar.”