DoeTank is actief in de Rietlanden

Gepubliceerd op woensdag 13 juli, 2022

Bewoners die willen verbouwen en/of verduurzamen helpen we met het maken van een plan. Lars Boelen, onze eigen huisfluisteraar, gaat met inwoners uit de Rietlanden aan de slag met het maken van zo’n plan. De vrijwillige energiecoaches lopen mee. Met de opgedane kennis kunnen zij ook andere inwoners helpen in de gemeente Emmen.

Lars heeft meerdere huisfluistersessies gehouden in de wijk. Tijdens deze sessie wordt de woning doorgemeten en krijgen inwoners inzicht in de te nemen stappen. Deze inzichten worden vervolgens gedeeld met buurtbewoners met hetzelfde woningtype. Ook kijken we samen met inwoners hoe ze het beste ondersteund kunnen worden bij de uitvoer van de te nemen maatregelen. En wat we nu in het klein bedenken, moet uiteindelijk opschaalbaar zijn.

Lars Boelen met energiecoaches op kierenjacht

Huisfluistersessies
Meer informatie en de rapporten van de woningen zijn hier te bekijken. Op dit moment is er in de Kuifeend, Steenuil, Zwarte Mees, Zwaluwenveld, Boskraai en Snippenveld een huisfluistersessie geweest.

Bekijk de uitkomsten van de huisfluistersessies en ga ook zelf aan de slag met het maken van jouw plan

Webinar
Lars geeft in deze webinar handige tips om te komen tot een plan voor jouw huis. De belangrijkste conclusie om energie te kunnen besparen in jouw woning begint met het maken van een plan. De moeite waard om te kijken!

Handige tips van huisfluisteraar Lars Boelen:

  • Leer hoe je jouw woning goed kunt ventileren – krijg op die manier meer grip op je binnenklimaat.
  • Ga op kierenjacht – want kieren zijn geen manier van ventileren maar een ongewenste uitweg voor de warmte in jouw woning. 20 tot 30 procent van de warmte gaat verloren via kieren en naden.
  • Regel je verwarmingssysteem in – ga daarover in gesprek met je onderhoudsbedrijf.
  • Lees je slimme meter uit om je energieverbruik te leren kennen – bijvoorbeeld via www.mindergas.nl.
  • Pas jouw gedrag aan – trek eerst warme sokken en een trui aan voordat je de verwarming omhoog zet.
  • Maak een plan om jouw woning zo goed als mogelijk te isoleren – denk hierbij aan het glas in de ramen en daarna ook aan spouwmuur-, bodem-, vloer- en dakisolatie.
  • Denk aan het opwekken van duurzame energie bijvoorbeeld met zonnepanelen – hierdoor bespaar je kosten op jouw elektriciteitsrekening.

Dit najaar organiseren we een vervolg webinar voor bewoners van de Rietlanden. Meer informatie hierover volgt snel. Wil je per mail op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een mail met jouw gegevens naar energie@emmen.nl.

Doetank
De DoeTank Publieke Ontzorging is een initiatief dat is ontstaan vanuit de Bouwagenda en bestaat uit een samenwerking tussen partijen met ervaring en ideeën over de verduurzaming van de particuliere woningen.