De Sportschool! De eerste energieneutrale sportschool

Gepubliceerd op dinsdag 23 januari, 2018

Maar liefst 168 zonnepanelen liggen er op het dak. Ledverlichting, hr++glas, infrarood warmtepanelen, bewegingssensoren. Een klimaatsysteem voor verwarmen, koelen en ventileren. Doorstromers bij de douches zorgen voor warm water. Richard Moorman, eigenaar van De Sportschool ging de uitdaging aan en het is gelukt. “We zijn volledig zelfvoorzienend en dat is gewoon top!”

“Ons vorige pand aan de Weerdingerstraat werd te klein en dus moesten we op zoek naar een grotere locatie, die hebben we gevonden aan het Noordeind 88, nog geen 100 meter verderop. In december 2016 zijn we begonnen met het verbouwen en in augustus 2017 zijn we verhuisd.”

Hoog, groot en ongeïsoleerd pand
“Het pand is groot en bood veel mogelijkheden, maar het was volledig verwaarloosd en er moest veel gebeuren voor het kon functioneren als sportschool. Een hoog en groot pand en volledig ongeïsoleerd. Er hingen drie oude gasheaters uit 1994. Wat moest ik ermee? De eerste klus was het isoleren van de gevel rondom en het plaatsen van hr++ glas.”

100% elektra en zelfvoorzienend
“Daarna kwam de vraag hoe gaan we het pand verwarmen en koelen. Gas is duur en de energiebelasting wordt steeds hoger. Ook geven heaters een onprettige warmte om in te sporten. Dat was dus geen optie. Een vriend van me werkt bij NOCO2 en samen hebben we een plan van aanpak gemaakt; 100% elektra en zelfvoorzienend.”

Voor veel bedrijven haalbaar
“Voor heel veel bedrijven is het haalbaar volledig zelfvoorzienend te zijn. Bij de Drentse Energie Organisatie hebben we een energielening aangevraagd. Het contact was prettig en het was zo geregeld. Met een aanvullende lening hebben we de rest van de investering kunnen bekostigen. Ik ben erg tevreden met de uitkomst. Binnen een aantal jaren heb ik de investering eruit. En het voelt erg goed zelfvoorzienend te zijn!”

De Sportschool biedt professionele begeleiding in een gemoedelijke en gezellige omgeving. Leden werken met een schema op maat en je kunt altijd begeleid sporten. Beweging, voeding en een gezondere leefstijl zijn de ingrediënten voor snellere en makkelijkere resultaten. Ga naar de website van De Sportschool.