De eerste Emmense energiecoöperatie ‘Zonnige Start’ is een feit

Gepubliceerd op woensdag 14 maart, 2018

Zonnige Start gaat zonne-energie beschikbaar maken voor ongeveer 80 tot 160 huishoudens in de omliggende dorpen. Op het dak van de loods Maneschijn op Landgoed Scholtenszathe in Klazienaveen-Noord worden 954 zonnepanelen aangelegd. Om de eerste energiecoöperatie in de gemeente Emmen mogelijk te maken, stelt de gemeente Emmen een subsidie van €50.000,- beschikbaar en daarnaast samen met de Drentse Energie Organisatie een lening van €300.000,-.

Jan Schoonbeek, Gerke Plooy en Henk Tabak en vormen samen het bestuur van Zonnige Start. Jan Schoonbeek: “De doelstelling van Zonnige Start is om ook mensen met een smalle beurs te laten profiteren van de voordelen van zonne-energie. De bewoners nemen deel aan de coöperatie en betalen eenmalig inschrijfgeld van 10 euro. Dit betekent dat deelnemers niet zelf hoeven te investeren in zonnepanelen.”

Wethouder René van der Weide: “De gemeente Emmen wil graag verduurzamen en ziet daarin ook een belangrijke rol voor de eigen inwoners en ondernemers, zodat de opbrengsten ook ten goede komen aan de eigen bewoners. Zonnige Start geeft het goede voorbeeld en het initiatief steunen daarom van harte.”

Ledenwerving
In de coöperatie kunnen 80 tot 160 leden uit omliggende dorpen deelnemen. Leden die meedoen met het project krijgen korting van €0.07 cent per Kwh. Omliggende dorpen worden binnenkort uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten. Aanmelden kan via de website van Zonnige Start.

Servicepunt Lokaal Opgewekt Emmen
Energiecoöperatie Zonnige Start wordt vanuit de gemeente Emmen ondersteund door Lokaal Opgewekt Emmen. Heeft u interesse in het starten van een energiecoöperatie, kijk dan op de website van Lokaal Opgewekt Emmen.