De deuren open tijdens de Duurzame Huizenroute

Gepubliceerd op woensdag 24 oktober, 2018

Wilt u energiezuinig bouwen? Wilt u weten hoe een maatregel is toegepast in een woning? Wat zijn de ervaringen? Waar moet je op letten? Drie woningeigenaren in Emmen zetten de deuren voor u open. Ga op bezoek op zaterdag 3 of 10 november en kom tot een beter plan voor uw eigen woning. Meld u aan voor een woning die u graag wilt bezoeken.

Vrijstaande woning uit Emmen (2011)
Familie Boonstra: ‘Onze woning is een cataloguswoning, dat wil zeggen, een standaardontwerp van een bouwer. In 2010 hebben we besloten dat we het huis mooi vonden, maar dat het wel energiezuiniger moest. En gasloos!  Dit hebben we bereikt door onder andere een warmtepomp met bodemsysteem toe te passen, een gekoppelde zonneboiler en door extra isolatiemaatregelen. Vanaf november 2018 dekken we ons jaarlijks stroomverbruik volledig met zonnepanelen. Tot nu toe gold dit alleen voor de energie die nodig was voor verwarming, koeling en tapwater.’

Meer informatie en inschrijven.

Vrijstaande woning uit Nieuw-Amsterdam (1980)
“De laatste maatregel die is doorgevoerd is de plaatsing van HR++ glas.” Peter Vermaas is in 1993 samen met zijn vrouw Harriët verhuisd van Veenoord naar Nieuw-Amsterdam. Ze kozen bewust voor een woning met het dak en de tuin op het zuiden om optimaal van de zon te kunnen genieten. Peter is ooit begonnen met de bouw van een eigen windmolen, inmiddels is zijn huis van het gas af. “Uiteindelijk hadden we nog een gasverbruik van 41 m3 en daar wilden we echt vanaf.” Lees het verhaal van Peter op onze website.

Meer informatie en inschrijven.

Twee onder een kapwoning uit Emmen (1991)
Op 29 juni 2017 is de woning van het gas afgesloten. De energierekeningen zijn bedragen met een minnetje ervoor. In totaal liggen er 40 zonnepanelen op de woning. 10 op het zuiden met schaduw, 26 op het oosten en 4 op het westen. Alle panelen zijn aan elkaar gekoppeld en voorzien van een optimizer. Daarnaast ligt er een 24 pijps zonneboiler op het oosten die een 200 liter boilervat verwarmd. Een pelletkachel zorgt in de winter voor aanvulling van het warme water en voor het draaiend houden van de cv installatie.

Meer informatie en inschrijven.