Dakisolatie

Om een woning te verwarmen heb je energie nodig. De warmte blijft echter niet in de woning, maar raakt verloren via ramen, muren, vloeren, koudebruggen, maar vooral via het dak! Warmte stijgt en uit onderzoek is gebleken dat het dak verantwoordelijk is voor maar liefst 30% van het warmteverlies! Daar is dus flinke winst te boeken.

Dakisolatie houdt jouw woning in de winter lekker warm en in de zomer blijft de warmte juist buiten. Dat verhoogt het wooncomfort en zorgt voor een lagere energierekening. Je kunt jouw verwarming wat lager zetten en luchtkoeling via bijvoorbeeld een airco is minder snel noodzakelijk. Dat zorgt ervoor dat er minder energie gebruikt wordt. Een lagere CO2 uitstoot en een lagere rekening zijn het gevolg.

Uit de berekening die DNN heeft laten uitvoeren is gebleken dat de Rc waarde van het dak aan de Laan van de Marel van 0,872 m2 K/W naar 3,794 m2 K/W is gegaan! Dat is een flinke verbetering en dat heeft grote gevolgen voor de energierekening! Daarover later meer.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is voordelen_dakisolatie_dnn.png


Opbouw dakisolatie

Let wel: De DNN Groep richt zich alleen op platte daken en niet op hellende daken voorzien van dakpannen. Het platte dak op de modelwoning aan de Laan van de Marel 343 in Emmerhout is vernieuwd en geïsoleerd. DNN heeft de ‘badkuip-methode’ toegepast. Daarmee is met de dampremmende noodlaag een compartiment ontstaan, zodat eventuele lekkages bij de buren niet bij de opdrachtgever in huis kunnen komen. Een onderdakse badkuip dus!

Het nieuwe dak is als volgt opgebouwd:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is opbouw_dakisolatie_dnn.png


Rekenvoorbeeld

De woning aan de Laan van de Marel staat goed ‘model’ voor veel woningen in de wijken van Emmen. Een rijwoning met een plat dak van 63 m2. De Rc waarde is na isolatie naar 3,794 is gegaan. Maar wat is het resultaat voor de energierekening dan? Daar is een voorbeeldberekening voor gemaakt. Het is een voorbeeld en het daadwerkelijke verbruik en de actuele gasprijs zijn variabelen. Maar toch, het tikt aardig aan!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is rekenvoorbeeld_dakisolatie_dnn-1.png

Aan de Laan van de Marel heeft DNN het dak geïsoleerd. DNN heeft het milieu altijd hoog in het vaandel staan. Ze werkt circulair en sloopt bijvoorbeeld het mastiek uit de keten. Ook kiest ze voor duurzame materialen die een levensduur van minimaal 35 jaar garanderen.

Bron: DNN