‘Comfort verbeteren is mijn doel.’

Gepubliceerd op woensdag 25 maart, 2020

Kees Oomen van de Laan van de Bork 614 belt met een vraag over de warmtescans. Hij is druk bezig zijn energieverbruik omlaag te krijgen. Deze kennismaking leidt tot een enthousiaste rondleiding door zijn woning. Kees woont sinds 2006 weer in Emmerhout. Hij zocht wat groters en vond hier een fijne woning met veel privacy en de achtertuin pal op het zuiden. Hij kent de wijk goed want hij is groot geworden in de schuine kapwoningen aan de Laan van het Kwekebos. Hij werkt al enige jaren in de groenvoorziening in de wijk.

Handige Harry
Verduurzamen is hem met de paplepel ingegoten via zijn vader die architect was. ‘Ventileren en isoleren was zijn devies.’ Kees is een man met een plan. Direct aanpakken wat het hardste nodig is en daarna in stappen verder het hele huis door. Omdat hij een ‘handige Harry’ is kan hij veel zelf doen. Niet alleen spaart het geld uit maar hij vindt het een uitdaging om oplossingen te bedenken die zijn huis energiezuiniger te maken. Met de overwaarde van de verkoop van de woning in Angelslo betaalt hij de verduurzaming. Kees begon direct met aanschaf van dubbel glas in het hele huis. Hij keerde de draairamen om die naar het westen opendraaiden. ‘De wind blaast er nu een stuk minder in als ik de ramen openzet.’ Hij verving de kiepraampjes door ventilatieroosters. Daarna kwam de vloerisolatie waarbij hij niet vergat om onder de vloer te blijven ventileren. Daartoe werden dichtgemaakte ventilatiegaten opengemaakt en maakte hij extra gaten.

Isoleren
De volgende stap was alle wanden en het dak van binnenuit isoleren. Hij startte met de wanden aan de noordkant. De ‘muren’ (hardboard met een dunne laag isolatie) zijn makkelijk te verwijderen en zijn vervangen door een veel beter isolatiepakket glaswol en met gipsplaat afgewerkt.  Zo zijn aan de noordzijde de keuken, de slaapkamer, de badkamer en de helft van de zolder al geïsoleerd. De schuur is volledig geïsoleerd en bij de woning aangetrokken. De cv-installatie is verplaatst naar een ongebruikelijke plek: het trapgat. Volgens Kees de meest nutteloze ruimte in huis op maar twee meter van de badkamer vandaan. Hij verplaatste de thermostaat in de woonkamer. ‘Als de zon in de winter in de kamer staat wil de kachel afslaan terwijl je dan boven in de kou komt te zitten.’ Dus die zit nu om de hoek op een plek waar de zon niet op staat. Het zijn een paar voorbeelden die Kees tijdens de excursie door zijn huis laat zien.

Volgende verbeteractie
Onlangs liep hij medewerkers tegen het lijf die elders in de wijk bezig waren met spouwmuurisolatie. Gelijk gevraagd naar hun werk en informatiemateriaal meegekregen. ‘Misschien de volgende verbeteractie.’ Al met al gebruikt Kees op dit moment niet meer dan 800 kuub gas per jaar. Een hele prestatie voor een hoekwoning voor een gezin.

Aanbod
Aan het eind van de rondleiding doet Kees een aanbod. Hij wil graag zijn kennis en ervaring delen met andere wijkbewoners die hun woning energiezuinig willen maken. Hij wil best op een avond vertellen over wat hij gedaan heeft en hoe hij het aangepakt heeft.

Meer weten van de expeditie van Kees Oomen? Neem contact op met de Expeditie Emmerhout EnergieNeutraal. Bij voldoende belangstelling organiseren we een bijeenkomst over de ervaringen van Kees.

Bijdrage van Expeditie Emmerhout EnergieNeutraal