Architecten maken werk van energiezuinig Emmerhout

Gepubliceerd op maandag 01 april, 2019

Het wijkexpeditieteam Emmerhout energieneutraal heeft in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Emmen een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden om de zo kenmerkende woningen in de wijk Emmerhout energiezuiniger te gaan maken.

Een drietal Drentse architectenbureaus heeft zich drie maanden gebogen over de vraag hoe een groot gedeelte van de woningen in de wijk Emmerhout het beste energiezuiniger gemaakt kan worden. Architectenbureaus Daad uit Beilen, B+O uit Meppel en Room+Schaefer uit Emmen hebben voor het wijkexpeditieteam verschillende ontwerpen gemaakt en tevens aangegeven wat de kosten van de maatregelen ongeveer zijn. Het totaal energieneutraal maken van een woning kost veel geld. Het mooie in de drie verschillende ontwerpen is dat bewoners stapsgewijs maatregelen in de woningen kunnen nemen en niet direct veel geld hoeven investeren.

Emmerhout Cultureel Erfgoed
De wijk Emmerhout is door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed aangemerkt als  één van de waardevolle wederopbouwgebieden van na de Tweede Wereldoorlog. De wijk Emmerhout onderscheidt zich nationaal en zelfs internationaal, door de architectuur of als bijzonder voorbeeld van stedenbouw of landschapsinrichting. Veel woningen en de openbare ruimte zijn inmiddels ruim 50 jaar oud, waarbij de woningen niet energiezuinig zijn. Door middel van een renovatie of isolatie- en verduurzamingsmaatregelen kunnen inwoners veel geld besparen op hun maandelijkse energielasten.

Emmerhout Energieneutraal
Dit onderzoek maakt deel uit van het project Emmerhout Energieneutraal 2027, waarbij het wijkexpeditieteam Emmerhout samenwerkt met de gemeente Emmen, provincie Drenthe, Enexis en de woningcorporaties Lefier en Domesta om te streven naar een energieneutrale wijk. De komende maanden wil het expeditieteam geïnteresseerde bewoners vinden die met de ontwerpen aan de slag willen.