Regelingen voor bewoners

Wil je jouw woning energiezuiniger maken en weten welke subsidies en aantrekkelijke leningen er zijn? Hieronder vind je een selectie van de mogelijkheden.

Neem voor actuele regelingen contact op met het Drents Energieloket. De medewerkers zijn op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Isolatiesubsidie voor Drenten met inkomen rond sociaal minimum

Let op! Drentse inwoners met een inkomen rond het sociaal minimum, kunnen vanaf maandag 3 oktober 2022 subsidie aanvragen voor spouwmuur- of bodemisolatie. De subsidie is bedoeld voor inwoners met een koopwoning en een minimum inkomen per jaar van € 21.335,– bij een woning met één eigenaar- of € 29.598,– bij een woning met meerdere eigenaren. 
Inwoners die subsidie aanvragen krijgen maximaal € 2.500,- subsidie voor isolatiemaatregelen. Dit bedrag komt niet op rekening van de woningeigenaar zelf, maar gaat rechtstreeks naar het bedrijf dat de isolatiemaatregelen uitvoert. In de meeste woningen kan voor dit bedrag de gehele isolatiemaatregel uitgevoerd worden.

Op de website van de provincie Drenthe lees je meer over de subsidie.


Btw op zonnepanelen terugvragen

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21%) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen voor € 4.600,- levert dit € 800,- op. Vraag het aan jouw financiële adviseur of neem contact op met de Belastingdienst.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Via het Rijk kunnen particuliere woningeigenaren subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen en isolatiemaatregelen.

Wanneer je als woningeigenaar twee maatregelen neemt, geldt een subsidie van 30%. Neem je een maatregel dan geldt een subsidie van 15%. De subsidie voor een warmtepomp is 30%, hiervoor hoeven geen andere maatregelen genomen te worden.

Meer informatie

Stimuleringsregeling gemeente Emmen

Met de stimuleringsregeling kun je geld lenen voor 1 of meer maatregelen om je woning te verduurzamen. Het gaat om het plaatsen van een warmtepomp, zonnepanelen, zonneboiler, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, raamisolatie of een duurzame verwarmingsinstallatie. Je kunt maximaal € 10.000 euro lenen.

Voorwaarden aan de regeling:

  • Je moet eigenaar en bewoner zijn van de woning.
  • De woning moet gebouwd zijn voor 1991.
  • De woning moet een WOZ-waarde hebben lager dan de gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Emmen (€ 208.000 op basis van prijspeil 2021).

De aanvraag moet via het SVn worden aangevraagd. Voordat je de aanvraag kunt indienen heb je een toewijzingsbrief nodig van de gemeente. Deze kun je hier downloaden en dan mailen naar gemeente@emmen.nl.


Duurzame Monumenten Lening

Een Duurzame Monumenten Lening is een laagrentende lening die wordt verstrekt aan woningeigenaren en VvE’s voor energiebesparende maatregelen in of aan een rijksmonumentale woning of appartement.

Meer informatie


Nationaal Warmtefonds

Het Nationaal Warmtefonds stimuleert particuliere woningeigenaren en VvE’s om energiezuinige maatregelen te treffen. Dit fonds verstrekt alleen leningen voor bestaande bouw.

Meer informatie

Huishoudens met een verzamelinkomen tot € 48.625 per jaar en woningeigenaren zonder leenruimte betalen vanaf 1 november 2022 geen rente als ze een nieuwe Energiebespaarlening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds. Woningeigenaren zonder leenruimte kunnen tot 5.000 euro financiering krijgen. De 0% rente geldt bij goedgekeurde aanvragen voor de volledige leenperiode. Dit is een van de maatregelen om eigenaar-bewoners verder te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen voor de verduurzaming van hun woning.

Lees meer over de regeling.

Extra hypotheekruimte

Het hypotheekbedrag kan speciaal voor energiebesparende maatregelen met een maximum van € 9.000 tot 106% van de getaxeerde woningwaarde worden verhoogd (in plaats van 101%). Voor een verbouwing naar een energieneutrale woning mag het bedrag oplopen tot € 25.000,-. Informeer hiernaar bij jouw financiële adviseur.


Oplaadpunt voor elektrische auto aanvragen

Particulieren en bedrijven die een elektrische auto rijden, hebben een laadpaal nodig om hun auto op te laden. Dit kan op eigen grond of eventueel op grond van de gemeente. In de gemeente Emmen worden 100 laadpalen geplaatst. Meer dan de helft van de palen komt op openbare parkeerplaatsen in de buurt van inwoners met elektrische auto’s. Vraag een openbare laadpaal aan.

Voor meer informatie over deze en andere regelingen en subsidiemogelijkheden verwijzen wij naar www.drentesenergieloket.nl, www.energiesubsidiewijzer.nl of www.rvo.nl. Het overzicht met regelingen & subsidies is aan veranderingen onderhevig en mogelijk incompleet. Aan de inhoud kunnen geen rechten ontleend worden.

Terug naar overzicht