Regelingen voor bewoners

Wilt u uw woning energiezuiniger maken en weten welke subsidies en aantrekkelijke leningen er zijn? Hieronder vindt u een selectie van de mogelijkheden.

 

Regelingen voor bewoners

Zonnelening – de lening is nog niet vrijgegeven voor 2019

Op dit moment is het nog niet bekend of de zonnelening wordt voorgezet. In februari wordt hierover besloten.

Inwoners van de gemeente Emmen kunnen de Zonnelening Drenthe aanvragen. De gemeente Emmen heeft de lening voorzien van een rentevoordeel, zodat woningeigenaren gunstig kunnen lenen. U kunt via de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland een lening aanvragen voor de kosten van installatie en aanschaf van:

  • Zonnepanelen
  • Een zonneboiler en/of
  • Overige duurzame technieken gericht op zonne-energie

Meer informatie

Energieneutraal bouwen zonder leges

Wanneer u aan de eisen van de BENG voldoet en energieneutraal bouwt hoeft u geen bouwleges te betalen in de gemeente Emmen. Dit besluit is met terugwerkende kracht geldig vanaf 28 maart 2018. De voorwaarden vindt u in `hoofdstuk 4 vermindering` van titel 2 van de 1e wijziging tarieventabel leges gemeente Emmen 2018.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw op aanschaf en installatie (21%) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen voor € 4.600,- levert dit € 800,- op. Vraag uw financiële adviseur of neem contact op met de Belastingdienst.

Duurzame Monumenten-Lening

Een Duurzame Monumenten-Lening is een laagrentende lening die wordt verstrekt aan woningeigenaren en VvE’s voor energiebesparende maatregelen in of aan een rijksmonumentale woning of appartement.

Meer informatie

Energiebespaarlening Drenthe

De Energiebespaarlening van de provincie Drenthe is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. De lening is beschikbaar voor woningeigenaren en VvE’s in Drenthe.

Meer informatie

Extra hypotheekruimte

Het hypotheekbedrag kan speciaal voor energiebesparende maatregelen met een maximum van € 9.000 tot 106% van de getaxeerde woningwaarde worden verhoogd (in plaats van 101%). Voor een verbouwing naar een energieneutrale woning mag het bedrag oplopen tot € 25.000,-. Informeer hiernaar bij uw financiële adviseur.

Investeringssubsidie Duurzame Energie

Particuliere huishoudens die zelf duurzame energie willen opwekken kunnen via het Rijk subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De subsidie is afhankelijk van de gekozen maatregel.

Meer informatie

Nationaal Energiebespaarfonds

Het Nationaal Energiebespaarfonds stimuleert particuliere woningeigenaren en VvE’s om energiezuinige maatregelen te treffen. Dit fonds verstrekt alleen leningen voor bestaande bouw.

Meer informatie

Subsidie energiebesparing eigen huis

Gaat u in uw huis of appartement maatregelen nemen voor energiebesparing? Vraag dan de ‘Subsidie energiebesparing eigen huis’ van het Rijk aan. De subsidie stimuleert energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector.

Er is geen subsidie meer beschikbaar voor particulieren. VVE’s kunnen nog tot eind 2018 gebruik maken de regeling.

Meer informatie

Subsidie Expeditieregeling

De subsidieregeling Expeditie Energieneutraal Wonen is bestemd voor initiatiefnemers die een energiecollectief en/of een lokaal energieproject willen opzetten. De initiatieven dragen bij aan energieneutraal wonen.

Meer informatie

Oplaadpunt voor elektrische auto aanvragen

Particulieren en bedrijven die een elektrische auto rijden, hebben een laadpaal nodig om hun auto op te laden. Dit kan op eigen grond of eventueel op grond van de gemeente. Bij beide opties komen de kosten van een laadpaal bij de eigenaar van de auto te liggen. De gemeente heeft geen subsidies hiervoor.
Wilt u een openbaar oplaadpunt voor een elektrische auto aanvragen? Neem dan contact op met de gemeente Emmen.

Voor meer informatie over deze en andere regelingen en subsidiemogelijkheden verwijzen wij u naar www.drentesenergieloket.nl, www.energiesubsidiewijzer.nl of www.rvo.nl. Het overzicht met regelingen & subsidies is aan veranderingen onderhevig en mogelijk incompleet. Aan de inhoud kunnen geen rechten ontleend worden.

Terug naar overzicht