Overige maatregelen

Zelf energie opwekken kan op allerlei manieren. Dit kan bijvoorbeeld via een zonnepaneel, zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel en pelletketel. Ook door alle lampen te vervangen voor LED-verlichting en energie zuinige apparaten te gebruiken kun je energie besparen.

Zonneboiler

Zonnecollectoren zorgen voor warm water. Ze worden ook wel thermische zonnepanelen genoemd. Het systeem om de warmte uit de zon om te zetten in warm water is een zonneboilersysteem (dit is de zonneboiler). Een zonneboilersysteem haalt energie uit de zon in de vorm van infraroodstraling en zet dit om in thermische warmte. Deze warmte kun je gebruiken voor warm water of voor ondersteuning van de verwarmingsinstallatie.

Meer informatie

Warmtepomp

Een warmtepomp is een elektrische vervanging voor de cv-ketel. Een warmtepompsysteem haalt de warmte of kou uit de bodem of lucht. Een warmtepomp die gebruik maakt van de bodem, kan met minimaal energie koelen. Maakt de warmtepomp gebruik van lucht, dan kost dit veel energie. Opwekken van energie door middel van zonne-energie is dan een goede optie.

Een warmtepomp zorgt voor het verwarmen van de ruimte en warm water. In de zomer kan het systeem de woning ook koelen. Je hebt hiervoor geen gasaansluiting meer nodig. Bij het gebruik van een warmtepomp wordt het cv water minder warm. Je kunt dan beter kiezen voor vloerverwarming of speciale ‘low h2o’ radiatoren.

Warmte-terugwin-systeem (WTW)

Een warmte-terugwin-systeem (WTW) is een energiezuinige installatie waarmee de afgevoerde warme lucht gebruikt wordt om de koude buitenlucht op te warmen. Het systeem zorgt voor een optimale ventilatie en aangenaam klimaat in het huis.

Pelletkachel

Een pelletkachel is een verbrandingskachel die gestookt wordt met houtpellets. Een soort houtvezel als bixkorrel. Aan de buitenkant lijkt de pelletkachel op een houtkachel, aan de binnenkant zit moderne techniek. Door deze techniek hebben pelletkachels een optimale verbranding en een hoog rendement, zodat een woning op milieuvriendelijke en betaalbare wijze verwarmd kan worden.

Douchewater warmtewisselaar

De slimme warmtewisselaars voorkomen onnodige verspilling van energie. De warmte van het gebruikte douchewater wordt overgebracht op het koude aanvoerwater. De waterstromen komen uiteraard niet met elkaar in aanraking, alleen de warmte wordt hergebruikt. Het Emmense bedrijf Q-blue heeft het product ontwikkeld en produceert het. Technea levert de douchewater warmtewisselaars.

LED-verlichting

LED-lampen zijn energiezuinig. In vergelijking met gloei- en halogeenlampen besparen ledlampen ongeveer 80 tot 90% energie. Naast het lage stroomverbruik zijn er nog veel meer voordelen, bijvoorbeeld de lange levensduur en de lamp is minder warm.

Huishoudelijke apparaten

Bijna 40% van jouw energierekening gaat op aan elektriciteit. Met zuinige apparaten en lampen bespaar je geld en het is ook nog eens beter voor het milieu.

Meer informatie

Terug naar overzicht