Isoleren

Het isoleren van de woning zorgt voor meer comfort, een lagere energierekening en is goed voor het klimaat. Door de woning te isoleren is het in de winter warmer en in de zomer koeler in huis. Er zijn verschillende mogelijkheden voor isolatie.

Let op! Drentse inwoners met een inkomen rond het sociaal minimum, kunnen vanaf maandag 3 oktober 2022 subsidie aanvragen voor spouwmuur- of bodemisolatie. De subsidie is bedoeld voor inwoners met een koopwoning en een minimum inkomen per jaar van € 21.335,– bij een woning met één eigenaar- of € 29.598,– bij een woning met meerdere eigenaren. 
Inwoners die subsidie aanvragen krijgen maximaal € 2.500,- subsidie voor isolatiemaatregelen. Dit bedrag komt niet op rekening van de woningeigenaar zelf, maar gaat rechtstreeks naar het bedrijf dat de isolatiemaatregelen uitvoert. In de meeste woningen kan voor dit bedrag de gehele isolatiemaatregel uitgevoerd worden.

Op de website van de provincie Drenthe lees je meer over de subsidie.

Spouwmuurisolatie

Veel oudere woningen hebben een binnen- en buitenmuur met daartussen een lege ruimte (de spouw). Met isolatiemateriaal kun je deze ruimte opvullen. Hierdoor blijft de warmte in de woning, is de binnenmuur warmer en komt er minder kou van de muur. Naast deze voordelen werkt het isolatiemateriaal ook geluiddempend. Veel gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol en polystyreen korrels/parels.

Vloerisolatie

Vloerisolatie geeft net als spouwmuurisolatie meer comfort. Door de vloer via de kruipruimte te isoleren wordt een woning gelijkmatiger verwarmd. Je hebt dan minder last van tocht en vocht en ook de vloer is warmere. Als vloerisolatie niet mogelijk is, kun je gebruik maken van bodemisolatie , waarbij een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte wordt gelegd.

Dakisolatie

Het dak is een plek in een woning waar veel energie  gaat. Isoleren zorgt ervoor dat de woning minder warmte verliest. In de zomer zorgt dakisolatie er juist voor dat de woning koeler blijft. Ook uit milieuoogpunt biedt dakisolatie voordeel doordat bij het stoken van gas minder CO2 uitgestoten wordt. Op de website van Milieucentraal staan tips over het aanbrengen van dakisolatie.

Isolatieglas

Enkel glas biedt weinig isolatie. Om jouw woning beter te isoleren is het laten plaatsen van dubbel of triple glas een goede optie. Er is minder tocht en kou bij de ramen, geen condens aan de binnenkant en het werkt geluidwerend. Indien de kozijnen aan vervanging toe zijn, overweeg dan om kunststof kozijnen met triple glas te nemen. De hogere kosten in aanschaf wegen op tegen de minimale onderhoudslasten die dat met zich mee brengt.

Hoe vind ik een energieadviseur of uitvoerend bedrijf?

Wil je weten wat isolatie voor jouw woning kan opleveren? Kijk op www.energiebesparendoejenu.nl of nodig een energieadviseur thuis uit. Het Drents Energieloket kan helpen bij vragen over bijvoorbeeld het vinden van een energieadviseur of bedrijf, maatregelen en waar op te letten bij offertes. Meer informatie vind je op www.drentsenergieloket.nl. De kosten voor een energieadvies kunnen variëren, dit is meestal tussen de € 200,- en € 300,-.

Direct op zoek naar een isolatiebedrijf

Op de website van Slim Wonen met energie en WIJ isoleren kun je terecht voor een overzicht van gespecialiseerde isolatiebedrijven.

Terug naar overzicht